A fost odată ca niciodată… Deși nu este un basm ci pură realitate, așa putem începe povestea bradului de Crăciun realizat de Veronica Schmidt împreuna cu cei 12 copii ai programului “școală dupa școală” susținut de Fundația Michael Schmidt.
Într-una din vizitele mele, colindând străzile satului Criț împreună cu micuții, chemați afară de nămeții de zăpadă, ne-am propus să ne jucăm inteligent și creativ. Pentru că jocul este modalitatea ideală prin care copiii descoperă și învață lucruri noi. Aventura noastră începe într-un loc însemnat și plin de istorie, cu biserici fortificate vechi de sute de ani, dar amenințat de capriciile vieții moderne. Din dragoste pentru natură și comunitate am ales să facem un exercițiu de imaginație și inventivitate prin care să redăm utilitatea materialelor și ambalajelor folosite în gospodării. Dorința noastră a fost de a transforma aceste deșeuri într-o sursă de inspirație pentru comunitate și să tragem un semnal de conștientizare a problemelor pe care acestea le provoacă.
Astfel, ne-am hotarât să facem puțină curățenie și să colectăm sticle, doze și pahare, pungi și cartoane și ne-am pus pe treabă. Am descoperit că pe masură ce copiii vedeau că o sticlă murdară poate deveni o decorațiune unică, fețele li se luminau și camera pe care am trasformat-o în micul nostru atelier s-a umplut de veselie. Rezultatul fiind un brad de poveste, unicat si special.
Ne-am jucat, am fost responsabili și creativi. Am ales să facem asta pentru a atrage atenția asupra unei situații critice, dar cu posibilitatea de remediere, în care copiii au fost eroii de nădejdie ai poveștii. Le-am dat frâu liber imaginației, creativității și le-am acordat încrederea necesară prin care să-și dea seama, nu doar cei mici dar și cei mari, că fiecare dintre noi putem contribui la schimbarea mediului înconjurator, la crearea unui viitor mai bun pentru noi, dar mai ales pentru generațiile viitoare, așa cum vă invităm și pe dumneavoastră să faceți.
Veronica Schmidt