Povestea fundatiei

Sectiune despre noi-povestea fundatiei

 

Fundația Michael Schmidt este o asociație non-profit, înființată în anul 2010 de Michael Schmidt, proprietarul Automobile Bavaria Group, care își propune să contribuie la conservarea și promovarea culturii săsești din Transilvania. În plus, proiectele educaționale și cele umanitare fac și ele parte din prioritățile fundației.

Cum a început însă totul? Sas originar din satul Criț (Deutsch-Kreuz), plecat din țară acum mai bine de 20 ani, Michael Schmidt s-a întors pe meleagurile natale și a decis să se implice în mod activ pentru ca moștenirea sașilor să fie transmisă noilor generații.

Până în anul 2010, Michael Schmidt, a sprijinit multe proiecte ale comunităţii săseşti, însă și-a dat seama că este nevoie de o strategie pe termen lung și de un angajament ferm pentru o schimbare reală în zonă. Ideea înființării fundației a venit natural: era nevoie de un fundament solid, pe care să se clădească viitoarele proiecte și care să poată reuni cele trei direcții principale ale dezvoltării zonei: turismul, educația și cultura.

De aici și până la implementarea primelor proiecte nu a fost decât un pas, iar rezultatele nu au întârziat să apară: ne mândrim cu restaurarea orgii din Biserica fortificată din Criț, reconstrucția casei parohiale din aceeași localitate, dar și cu unul din cele mai de anvergură festivaluri din zonă: Săptămâna Haferland.
De asemenea, câteva zeci de studenți care s-au pregătit pentru a deveni dascăli în clasele cu predare în limba germană au fost susținuți financiar de către fundație, în timp ce câteva sute de elevi au primit materiale didactice în limba germană.

Dar povestea nu ar fi început, dacă nu ar fi existat o altă poveste de succes înainte, și anume parcursul lui Michael Schmidt.

Povestea de succes a transilvăneanului Michael Schmidt începe încă din anul 1994, odată cu înființarea companiei Automobile Bavaria, ca unic importator pentru marca BMW. Cu devotament, implicare şi un puternic know-how participă în mod direct la dezvoltarea companiei, iar astăzi conduce unul din cele mai mari grupuri de dealeri auto din Europa centrală și de Est. Pe lângă toate acestea a rămas implicat social, sprijinind în mod activ Asociaţia Saşilor Transilvăneni din Germania precum și Fundaţia Saxonia din Transilvania.

Michael Schmidt s-a născut în data de 20 iulie în satul Criț, județul Braşov.

Este fiul lui Michael Schmidt şi al soţiei sale Anna. În anul 1981 a emigrat în Germania împreună cu părinţii şi fraţii săi. În 1983 începe studiile la Universitatea Tehnică din München şi devine membru al Asociaţia Saşilor Tansilvăneni din Germania, fiind implicat activ în proiectele grupului regional din München. În anul 1988 devine preşedintele grupului regional din München pe care îl conduce până în anul 1992.

După finalizarea studiilor se angajează la o companie din München, însă în 1990 ia decizia să demisioneze şi se întoarce în Transilvania cu misiunea de a coordona activitatea centrului social săsesc. În aceeaşi perioadă pune bazele Fundaţiei Saxonia ca viitor partener al centrului social săsesc, care avea ca scop sprijinirea persoanelor neajutorate din Transilvania.

Având experienţa activităţii într-o economie de piață dificilă, Michael Schmidt vede oportunitatea înfiinţării propriei afaceri în noua conjunctură economică a României anilor 1990. Prima sa societate comercială Contempo a fost urmată în anul 1994 de povestea de succes denumită Automobile Bavaria.
Astăzi, omul de afaceri Michael Schmidt distribuie unele dintre cele mai importante branduri auto, BMW, MINI, Rolls Royce şi MAN, prin intermediul grupurilor de firme Automobile Bavaria, MHS Truck & Bus în România și Schmidt Gruppe în Germania, asigurând locuri de muncă sigure pentru aproape 1.000 de persoane în Bucureşti, Timişoara, Constanța, Braşov, Sibiu, Cluj, şi în alte oraşe mari ale României, dar și în München și împrejurimi.
Deşi se bucură de mult succes în lumea afacerilor, Michael Schmidt a rămas în inima sa același sas originar din satul Criţ. Este în continuare foarte apropiat de familia lui, de prieteni şi de Asociaţia Saşilor Transilvăneni din Germania.

Implicarea lui socială se materializează în numeroasele proiecte de ajutorare şi donaţii către organizaţii din Transilvania, proiecte pentru copii şi tineret, dar şi parteneriate în cadrul unor iniţiative sociale independente.