Cooperarea româno-germană

Fundaţia M & V Schmidt susține co-existența armonioasă a mai multor culturi în același spațiu, bazându-ne pe istoria care îi leagă pe etnicii germani de români. Timp de sute de ani au trăit în armonie, chiar mai mult, au împrumutat unii de alții tradiții și obiceiuri, așa că exemplul lor nu poate decât să ne inspire și să ne facă să promovăm prin propriile proiecte diversitatea culturală.

Săptămâna Haferland, festivalul la care suntem co-fondatori, reprezintă exemplul perfect de manifestare culturală care strânge laolaltă sași, români, dar și alți turiști veniți din toate colțurile lumii și nu putem decât să fim mândri că am reușit să creștem numărul de participanți de la ediție la ediție.

De asemenea, campania noastră, “Etnicii germani. 100 de destine în secolul românesc”, lansată în an centenar (2018), şi-a propus să sublinieze rolul minorității germane în dezvoltarea României moderne prin intermediul a 10 scurtmetraje în cadrul cărora 10 etnici germani și-au spus povestea devenind astfel modele inspiraționale pentru generațiile actuale. Mai mult, cei 10 etnici germani au nominalizat fiecare alți 10 etnici care au contribuit la dezvoltarea sau promovarea României moderne, pentru a ajunge, la final, la cifra simbolică de 100.

Michael Schmidt este membru fondator al Formului de Cooperare Bilaterală Româno – German, o asociație care susține și promovează cooperarea româno – germană la nivel cultural, social, economic şi științific.

Fundatia M & V Schmidt derulează continuu proiecte culturale şi comunitare dedicate sașilor transilvăneni, precum şi proiecte care dezvoltă parteneriate cu alte asociații și fundații.