Campania „Etnicii germani. 100 de destine în secolul românesc”

În an centenar, Fundația Michael Schmidt a lansat campania „Etnicii germani. 100 de destine în secolul românesc” care și-a propus să sublinieze rolul minorității germane în dezvoltarea României moderne.

În acest sens, pe parcursul a două luni de zile, 10 scurtmetraje în cadrul cărora 10 etnici germani își spun povestea devenind astfel modele inspiraționale pentru generațiile actuale și viitoare, au fost făcute publice în luna octombrie 2018 pe site-ul campaniei, pe paginile de Facebook și Instagram ale Fundației, precum și în evenimente de prezentare care au avut și urmează să aibă loc în orașele Mediaș, Sibiu și București.

Fie că au rămas în România, s-au întors după câțiva ani petrecuți în afara țării sau își desfășoară activitatea pe plan internațional, cei 10 etnici germani sunt profund legați de locurile natale și contribuie într-un fel sau altul ca România să se dezvolte sau să fie mai bine promovată în întreaga lume.

„Fundația Michael Schmidt contribuie de câțiva ani buni la conservarea patrimoniului săsesc și la promovarea culturii săsești în rândul unui public cât mai larg. Campania de față a reprezentat o continuare firească a demersurilor noastre, iar dorința noastră este de a promova contribuția etnicilor germani în dezvoltarea primului secol românesc. Bineînțeles, ne dorim ca inițiativa noastră să reprezinte o sursă de inspirație pentru alte minorități, dar și pentru generațiile viitoare”, a declarat Michael Schmidt, preşedinte al Fundației Michael Schmidt.

Cei 10 etnici germani ale căror povești au fost spuse prin intermediul scurtmetrajelor sunt:

  • Anita Hartig, soprană la Opera de Stat din Viena;
  • Liana Iunesch, pedagog și conf. univ. dr. la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu;
  • Antonia Binder, artist independent în domeniile teatru, literatură și dans;
  • Daniel Zikeli, Episcop vicar al Bisericii Evanghelice Luterane;
  • Michael Schmidt, președintele Automobile Bavaria și membru fondator al Forumului de Cooperare Bilaterală Româno-German;
  • Klaus Birthler, arhitect;
  • Eginald Schlattner, scriitor de limbă germană și preot evanghelic la Roșia din județul Sibiu;
  • Werner Braun, inginer electronist, președinte al Clubului Economic al Oamenilor de Afaceri Germani din Brașov, co-iniţiator al „Şcolii profesionale germane Kronstadt“;
  • Paul Binder, președinte al Forumului German de Tineret din Braşov;
  • Konrad Gündisch, istoric.

Fiecare dintre cei 10 au nominalizat alți 9 membri ai comunității etnicilor germani din ultimii 100 ani, pentru a ajunge la final la cifra simbolică de 100: 100 de etnici germani care au contribuit, fiecare în felul său, la dezvoltarea României.

Cele 10 scurtmetraje din cadrul campaniei Etnicii germani. 100 de destine în secolul românesc pot fi urmărite atât pe pagina de Facebook a fundației, www.facebook.com/FundatiaMichaelSchmidt, cât și pe site-ul dedicat www.fundatia-michael-schmit.ro/100etnicigermani.

Campania a inclus și o componentă educativă, astfel că Fundația Michael Schmidt a organizat și un concurs de eseuri, provocându-i pe liceeni să scrie despre „Următorii 100 de ani” ai României raportându-se la multiculturalitatea care ar trebui să caracterizeze în continuare societatea românească. Cei opt câștigători ai concursului s-au bucurat de participarea la Tabăra de Storytelling, organizată în satele săsești în luna februarie 2019, în cadrul căreia au explorat atât o zonă fascinantă a României și au învățat lucruri noi și interesante de la traineri de renume la nivel național.

Vizual campanie Etnicii germani

Campania a fost susținută și promovată de un număr generos de personalități marcante ale vieții culturale din România printr-o serie de editoriale semnate de Andrei Pleșu, Excelența Sa Dl. Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Reinhart Guib, Episcop Biserica Evanghelică C.A. din România și alții, pe care le puteți lectura aici:

http://www.fundatia-michael-schmidt.org/100deetnicigermani/editoriale.php

Obiectivul campaniei inițiate de Fundația Michael Schmidt este acela de a reaminti tuturor istoria comună și, totodată, de a oferi inspirație pentru un viitor caracterizat de acceptare și toleranță față de alte culturi, care își pot aduce în continuare contribuția la dezvoltarea României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.