Expoziția „Rosturi și Rostiri la sași”, în parteneriat cu Muzeul ASTRA

Expoziţia itinerantă Rosturi şi Rostiri la saşi (Sinnsprüche und Worte der Siebenbürger Sachsen) realizată în parteneriat cu Muzeul ASTRA din Sibiu, a fost prezentă la Criţ (germ. Deutschkreuz) judeţul Braşov, în şopul din curtea bisericii evanghelice, din iulie până la sfârşitul lunii septembrie 2018.

Ne-am bucurat că alături de conceptul expoziţional oferit de către muzeografele Simona Malearov şi Camelia Ştefan din partea Muzeului ASTRA, să implicăm mai multe persoane private din satele săseşti din zonă Haferland care ne-au pus la dispoziţie câteva porturi complete şi piese textile.

Am primit, spre exemplu din partea familiei Fornoga din Criţ, o haină bărbătească din postav, garnisită cu manşete de catifea bordo şi cheutori metalici care se purta doar la biserică. De asemenea, familia Wagner din Buneşti ne-a oferit un port complet de fată tânără confirmată  cu borten (cilindru negru din catifea purtat pe cap de fetele confirmate) şi centură. Din Rupea am primit un port femeiesc de sărbătoare, iar doamna Hermine Antoni din Meșendorf a completat expoziția cu o serie de piese textile și de port săsesc.

Pe lângă obiectele de port expuse pe manechine, vizitatorii au putut admira câteva ştergare brodate cu diferite Spruch-uri (vorbe de duh, care erau de cele mai multe ori legate de credinţa lor) care au completat şi înfrumuseţat pereţii din piatră ai şopului.

Porturile, obiectele textile şi lăzile pictate care se găseau în casele tradiţionale săseşti s-au integrat în încăpere încălzind parcă pereţii reci din piatră, iar explicaţiile doamnei Sofia Folberth şi panourile informative de la Muzeul ASTRA, au înlesnit vizitatorilor înţelegerea vieţii săseşti de odinioară din Haferland printr-o reprezentare frumoasă, în cel mai potrivit loc – chiar la saşi acasă.

De asemenea, am dorit să aflăm şi părerea vizitatorilor care au venit din mai multe ţări, deopotrivă apropiate şi îndepărtate, aceştia având oportunitatea de a ne lăsa o amintire în caietul de impresii, pe care îl găsiţi în fotografiile alăturate, menite să vă ofere şi dumneavoastră o imagine despre ce a însemnat concret expoziţia.

Această prezentare necesită JavaScript.