Aprilie 2024

Conferința de presă care a anunțat debutul ediției a XII-a a festivalului cultural Săptămâna Haferland s-a desfășurat în data de 17 aprilie, la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” din București.
Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al comunităților săsești din Transilvania, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 în zece localități din Transilvania: Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criț, Roadeș, Meșendorf, Cloașterf, Bunești și Viscri.
La ediția 2024 a festivalului sunt așteptați circa 10.000 de vizitatori atât din România, cât și din țări precum Germania, Austria, Olanda sau Statele Unite. Accesul este gratuit.
Tema aleasă pentru această ediție a festivalului, „Istorie, tradiție și cultură. Ieri și azi în Haferland”, reflectă o aniversare de importanță majoră pentru istoria sașilor transilvăneni: sărbătorirea a 700 de ani de la prima atestare documentară a Cetății Rupea, una dintre cele mai frumoase și mai mari fortificații medievale din Transilvania, eveniment care va avea loc chiar la Rupea, în ziua de duminică 11 august 2024.
Evenimentul se va desfășura sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein, membru al Casei Princiare aflate la conducerea acestui stat de peste 200 de ani. De asemenea, Săptămâna Haferland va avea loc, în premieră, sub auspiciile Familiei Regale a României.
În premieră, festivalul a încheiat un parteneriat cu fundația The Duke of Edinburgh’s International Award România, o organizație care livrează un program global destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 24 ani. Patronat la nivel global de ASR Ducele de Edinburgh și la nivel național de Majestatea Sa Margareta, Custode al Coroanei Române, programul își derulează activitatea în România de peste 10 ani.
Participanții la festival se vor putea bucura de vizitarea unor monumente istorice precum bisericile fortificate, a unor gospodării tradiționale (printre care proprietatea deținută la Viscri de Regele Charles), de concerte, baluri și spectacole cu muzică tradițională săsească, proiecții de film, conferințe cu public, expoziții, ateliere pentru copii și adulți, tururi ghidate, vizite la fermele și în gospodăriile localnicilor, degustări de produse bio și multe altele.

Programul ediției 2024 va fi disponibil în perioada următoare pe www.haferland.rohttps://www.facebook.com/haferland și https://www.instagram.com/saptamana_haferland

Așteptăm cu nerăbdare să ne revedem în Țara Ovăzului!