Alături de Curtea Veche Publishing, am lansat cele trei proiecte unice, dedicate moștenirii sașilor în Transilvania, și anume, cele două cărți scrise de Ruxandra Hurezean, „Criț. Istoria, poveștile și viața unui sat de sași” și „Povestea sașilor din Transilvania. Spusă chiar de ei”, dar și setul de cărți poștale „Pe urmele sașilor” care conține fotografii excepționale din Haferland, realizate de Barna Némethi.
Volumul „Povestea sașilor din Transilvania, spusă chiar de ei”, cuprinde 12 povești de viață ale unor sași rămași în România,iar poveștile sunt „spuse chiar de ei”, deoarece sunt reportaje realizate cu mijloace jurnalistice pe parcursul câtorva ani, începând din 2008 până în 2016. În miezul fiecărei povești de viață veți descoperi și istoria sașilor, una trăită pe viu. Din mărturisirile lor putem înțelege mai bine destinul lor istoric.
Cel de-al doilea volum al Ruxandrei Hurezean, „Criț. Istoria, poveștile și viața unui sat de sași” descrie în amănunt istoria satului Criț, văzută prin ochii Sofiei Folberth, care, la 94 de ani este cea mai în vârstă săsoaică din zonă. Sofia trăiește în Germania, dar se întoarce în fiecare primăvară în satul ei natal unde primește turiști din toate colțurile țării cărora le povestește cu răbdare istoria satului. Astfel, cititorii vor afla detalii inedite despre viața sașilor de odinioară, din vremurile când aceștia trăiau în vecinătăți, dar și despre impactul tradițiilor săsești, care au influențat puternic viața comunităților din zonă. Autoarea își propune astfel să familiarizeze publicul cu moștenirea sașilor din zona Transilvaniei, oferind tuturor cititorilor oportunitatea de a cunoaște mai îndeaproape o parte importantă a istoriei României, pornind de la istoria unui mic sat.
Colecția de cărți poștale “Pe urmele Saşilor” cuprinde o serie de 45 de cartoline, şi face parte dintr-o amplă iniţiativă de a (re)descoperi această importantă cultură minoritară din România şi de a urmări cum anume continuă povestea sașilor începută acum mai bine de 800 de ani. Setul de cartoline include imagini variate din oraşele Sighişoara, Criţ, Mălâncrav, Rupea, Meşendorf, Cloaşterf, Saschiz, Roadeş, Buneşti şi Viscri. Fotograful Barna Némethi a vizitat aceste oraşe, având ocazia să afle de la locuitorii acestora cât de importantă este comunitatea lor.
Lansarea celor trei proiecte a avut loc și în cadrul Târgului Internațional de carte, Gaudeamus 2016 – carte de învățătură, în data de 18 noiembrie.