Volumul „Vecinătăți la sașii din Criț”

Volumul „Vecinătăți la sașii din Criț” este un proiect al Fundației M&V Schmidt și prezintă modul de organizare a Vecinătăților din Ardeal, asociații ale sașilor, bazat pe cazul specific al vecinătăților săsești din satul Criț.

Am citit cu mult interes și cu admirație manuscrisul acestei cărți. Ruxandra Hurezean prezintă aceste asociații în mod detaliat, descriind multiplele aspecte ale organizării lor, ale orânduirii și conviețuirii între oameni, ale disciplinării sociale liber consimțite de către membrii vecinătăților, chiar și prin pedepse, ale reglementării amănunțite a vieții cotidiene, ale tradițiilor legate de aplicarea statutelor de vecinătăți. Astfel, ele au asigurat timp de secole liniștea, moralitatea, ordinea publică și ajutorarea reciprocă în cadrul comunităților săsești. 

În anexă sunt editate în mod exemplar mai multe articușe (statute) păstrate de către Biserica Evanghelică din Criț, întreprindere anevoioasă atât în ce privește transcrierea unor documente parvenite în parte încă din secolul al XVII-lea și scrise de mână, cât și în traducerea corectă și perfect inteligibilă a textelor redactate într-o germană veche în limba română. 

Recomand cu căldură această lucrare interesantă, nu numai locuitorilor de ieri și de astăzi ai comunei Criț, ci tuturor celor interesați de istoria Ardealului și, bineînțeles, cercetătorilor vieții cotidiene române și europene în decursul istoriei.

Prof. dr. Konrad Gündisch, München

Notă informativă: Volumul este disponibil în limbile română, germană, engleză.

Comandă acum:

 • Cartea „Vecinătăți la sașii din Criț” – 45 Lei
 • Metode de plată: Cash la livrare
 • Pentru comenzi de min. 100 lei, cheltuielile de transport sunt incluse în preț.

  Nume *

  Prenume *

  Adresă de email *

  Telefon *

  Adresă de expediție *

  Număr bucăți *

  [recaptcha]