Concertul Trobairitz at Church, în Biserica Fortificată din Criț

Trobairitz

Fundația Michael Schmidt a organizat, în parteneriat cu Festivalul Internațional de Teatru Sibiu, un experiment muzical inedit, și anume concertul Trobairitz at Church, în Biserica Fortificată din Criț.

Concertul Trobairitz at Church a fost conceput ca o călătorie muzicală originală, care refuză constrângerile unui gen anume și care promite să transporte publicul în locuri diferite și în vremuri îndepărtate. Acest lucru nu ar fi fost însă posibil fără un cadru care să favorizeze această incursiune în spațiu și timp: Biserica Evanghelică din Criț. Biserica a fost de-a lungul timpului gazdă a numeroase concerte excepționale, de la fado, până la concerte de orgă sau recitaluri susținute de nume importante în domeniul muzicii, totul datorită acusticii sale inconfundabile, așa că alegerea acesteia pentru punerea în scenă a acestui concept muzical original, susținut de trupa The Archive Ravens, a venit firesc.

Repertoriul trupei de origine americană a inclus bucăți muzicale precum o baladă specifică trubadurilor, un cântec de leagăn japonez, o piesă specifică unei formații de fete din anii ’50/’60, o melodie samba sau o piesă de jazz care amintește de filmele cu James Bond. În ciuda diferențelor de linie melodică, piesele au avut un lucru în comun și anume tematica mesajelor, care i-au făcut pe cei prezenți să reflecteze cu privire la grija acordată naturii sau la conștientizarea prezentului.

Biserica Fortificată din Criț are o istorie aparte, fiind construită în stil neogotic la începutul sec. XIX pe locul unei alte biserici datând din 1270, anul primei atestări istorice a satului Criț. Din cadrul vechii biserici au rămas moștenire zidurile fortificaţiilor exterioare ridicate în secolul XV. Interiorul bisericii cuprinde o sală încăpătoare, cu două travee și bolta în stil boemian, precum și obiecte de mobilier aparținând vechiului așezământ de cult, printre care lăzi și grinzi datate cu anii 1666 și 1724, precum și bănci pictate din anul 1793.

Construită de maestrul Johann Thois în anul 1813, orga din biserică a fost restaurată total de către Fundația Michael Schmidt și redată publicului în anul 2013, până în prezent susținându-se mai bine de 100 reprezentații muzicale în biserică.